Τι παίζει Σήμερα

Latin Fiesta @ Cygnus, 03/07/2024

Ώρα έναρξης: 19:00
Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Φογάτσα και κολομπίνες: το παραδοσιακό τσουρέκι της Κέρκυρας με κουμ κουάτ

Η φογάτσα είναι ένα παραδοσιακό Κερκυραϊκό γλύκισμα, βενετσιάνικης προέλευσης. Μια παραλλαγή του τσουρεκιού, σε στρόγγυλο σχήμα, που δε λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.

Χαρακτηρίζεται ως το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας. Μια παραλλαγή της φογάτσας είναι οι κολομπίνες που στην ουσία παράγονται από τα ίδια υλικά και στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό και ένα φτερό και έχουν σχήμα πλεξούδας.

Φογάτσα και κολομπίνες: το παραδοσιακό τσουρέκι της Κέρκυρας με κουμ κουάτ

Οι κολομπίνες, επίσης “απομεινάρι” της Ενετοκρατίας, φτιάχνονται με τη ζύμη της φογάτσας και παίρνουν το όνομά τους από την ιταλική λέξη colomba που σημαίνει περιστέρι και αυτό γιατί το σχήμα τους θυμίζει περιστέρι και λέγεται πως συμβολίζει το Άγιο Πνέυμα. Δύο πλεξίδες πλέκονται, ένα κόκκινο αυγό τοποθετείτε σαν μάτι και πολύχρωμα φτερά διακοσμούν αυτό το πρωτότυπο γλύκισμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα να ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. 

Υλικά

  • 800 gr. αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 gr. αλεύρι σκληρό
  • 180 gr. βούτυρο Κερκύρας
  • 170 gr. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια ξύσμα και χυμό
  • 200 ml. κρασί μοσχάτο
  • 50 ml. λικέρ κουμ κουάτ
  • 120 ml. γάλα φρέσκο
  • 45 gr. μαγιά νωπή
  • 1 κάψουλα βανιλλύνη ή υγρή βανίλλια
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού

Οδηγίες

  1. Αφήνουμε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C Κελσίου για 10 λεπτά και τον σβήνουμε.
    Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γάλα, το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά, με τα 50 gr. από την ζάχαρη και με την μαγιά μέχρι να διαλυθουν.
    Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε.
    Αφήνουμε το προζύμι για 40 λεπτά μέσα στον φούρνο.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του προτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
    Τοποθετούμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
    Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ, το κρασί και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  3. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το το προζύμι.
  4. Ζυμώνουμε ελαφρά με την παλάμη μας, κλείνοντας την ζύμη προς τα μέσα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, που θα κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια αλλά θα είναι απαλή και όταν την κρατάμε στην χούφτα μας δεν θα στέκεται στοιβαρή αλλά θα απλώνει.
    Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη μας να είναι ελαστική, γυαλιστερή και με υγρασία. Αν νιώθουμε οτι η ζύμη κολλάει περισσότερο και νιώθουμε οτι δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε ποτέ δεν αλευρώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπώλ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα.
  5. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για μια ώρα, σκεπάσμένη με ελαφρά νωπή πετσέτα, που θα έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και στύψει καλά αλλά δεν θα έρχεται σε επαφή με την ζύμη.
  6. Χωρίζουμε την ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, η ζύμη φουσκώνει αρκετά οπότε μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και 3 ή 4 τσουρέκια.
    Δεν κουράζουμε την ζύμη με πολύ ζύμωμα και δεν πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, χρησιμοποιούμε και πάλι ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας αν χρειαστεί.
  7. Δημιουργούμε καρβελάκια.
    Τοποθετούμε την φογάτσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι.
    Με ένα ψαλίδι κόβουμε την ζύμη στην επιφάνει σε σταυρό.
    Αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει η ζύμη.
  8. Αραιώνουμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε απαλά την φογάτσα πριν την ψήσουμε.
    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175°C Κελσίου για περίπου 45 λεπτά.
    Αφήνουμε να τις φογάτσες να κρυώσουν καλά σε σχάρα και τυλίγουμε με μεμβράνη!

Πηγή: https://funkycook.gr/

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται προσωπικό από το Malibu Summer 02.07.24
  2. Ζητείται ψήστης 02.07.24
  3. Ζητείται άτομο για γραμματειακή υποστήριξη 02.07.24
  4. Ζητούνται απόφοιτοι ΑΤΕΙ βρεφοκόμων/νηπιαγωγών ή απόφοιτοι ΙΕΚ από βρεφονηπιακό σταθμό 02.07.24
  5. Ζητούνται άτομα για λάντζα 02.07.24
  6. Ζητείται πλύντης από την Sunrise Car Rental 02.07.24
  7. Ζητείται άτομο για μπουφέ 02.07.24
  8. Ζητείται προσωπικό από beach bar στο Μπαρμπάτι 02.07.24
  9. Ζητείται προσωπικό από το Daymarket 02.07.24
  10. Ζητείται υπάλληλος λογιστικού γραφείου 02.07.24
  11. Ζητείται οperations assistant από το Avra Tours S.A. 02.07.24
  12. Ζητείται υπάλληλος κουζίνας από την εταιρεία AirCanteen ΑΕ 02.07.24
  13. Ζητείται μάγειρας/σσα από το ξενοδοχείο Eleals στο Πέραμα 02.07.24
  14. Ζητείται αρχιτέκτονας/μηχανικός/σχεδιαστής από τεχνικό γραφείο 02.07.24
  15. Ζητείται υπάλληλος γραφείου από την Goldcar 02.07.24
  16. Ενοικιάζεται διαμέρισμα στο Νέο Κόσμο Αττικής 02.07.24
  17. Ζητείται συνεργάτης από την εταιρεία Corfu eScooters 02.07.24
  18. Ζητούνται άτομα στα fish spa 02.07.24
  19. Ζητείται προσωπικό από το Olea bar στον Ύψο 02.07.24
  20. Ζητείται υπάλληλος pool bar 01.07.24
  21. Ζητείται barman/barwoman και σερβιτόρος/α από το ξενοδοχείο Bretagne στην πόλη 01.07.24
  22. Ζητείται βοηθός σερβιτόρου/ας και υπάλληλος τουριστικού στην Παλαιοκαστρίτσα 01.07.24
  23. Ζητούνται σερβιτόροι/ες και άτομο για μπαρ από το Kaktus all day bar restaurant στα Γουβιά 01.07.24
  24. Ζητούνται πωλητές/τριες και υπάλληλοι λογιστηρίου από το κατάστημα Expert και Ηλεκτροσύνθεση Κέρκυρας 01.07.24
  25. Ζητούνται πωλητές/τριες και barista από την εταιρεία AirCanteen AE 01.07.24
  26. Ζητούνται οδηγοί από τη Μοτοδυναμική για τον κλάδο της Sixt 01.07.24
  27. Ζητείται νυχτερινός υπάλληλος υποδοχής/ night auditor 28.06.24
  28. Ζητείται υπάλληλος υποδοχής/ guest service ambassador 28.06.24
  29. Ζητούνται οδηγοί από τουριστικό γραφείο 28.06.24
  30. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 28.06.24

Corfuland News